Як правильно постити у Великий піст

Як правильно постити у Великий піст

Як правильно постити у Великий піст

У давньоанглійській мові Великий Піст називається словом Lecnten — весна. Весна не тільки по часу року. Весна душі, коли нарешті треба прибрати весь брудний сніг гріхів, розтопити лід у серцях, коли душа повинна розквітнути, омита Таїнством покаяння.

Великий піст — найтриваліший і строгий пост Православної Церкви.

Церковний устав виділяє п’ять ступенів суворості посту:

1) повне утримання від їжі;

2) сухоядение;

3) гаряча їжа без олії;

4) гаряча їжа з маслом (рослинним);

5) куштування риби.

Згідно з церковним статутом два дні першого тижня посту і Велика П’ятниця (п’ятниця Страсного тижня) — дні строгого посту — утримання від їжі.

В інші дні Великого посту, крім суботніх і недільних днів, Церква встановила другий ступінь стриманості рослинна їжа приймається один раз, без масла, у вечірній час. У суботні та недільні дні дозволяється третя ступінь посту, тобто вживання звареної рослинної їжі, з маслом, причому двічі в день.

М’ясо, яйця, молочні продукти, тваринні жири виключаються повністю. Риба дозволяється на Благовіщення і у Вербну неділю. Рибна ікра допустима в Лазареву суботу.

Необхідно пам’ятати, що вказані в статуті правила були складені в древніх монастирях і являють собою ідеал поста. У сучасних умовах пост може послаблюватися: так, наприклад, в Московській Духовній семінарії учням благословляється риба частіше, ніж 2 рази на пост. Тому зазвичай православні просять благословення священика і визначають з ним міру свого поста.

Для хворих, що знаходяться в дорозі, дітей до 14 років, для вагітних і годуючих жінок, існує ослаблений пост. Церква радить визначити міру поста зі священиком. Так, святий 19 століття Феофан Затворник радив: «Їжте рибу, коли немічні. Бог благословить.

Тут немає гріха, коли робиться за потребою, а не з примхи. А коли станете говіти, тоді утримайтеся, якщо будете міцні. А якщо ні, то утримайтеся день-другий перед самим причастям; навіть і без цього можна, коли неміч ». «Ніяких немає законів вбивати себе, якщо відомо, що пісне засмучує здоров’я. І святий Пахомій в статуті написав монахам хворим їсти м’ясо, якщо то потрібно для здоров’я.

Щодо посту, коли немає здоров’я, -говорить святитель Феофан Затворник, — терпіння хвороби і благодушність під час її, замінюють пост. Тому будьте ласкаві вживати їжу, яка потрібно по властивості лікування, хоча вона і не пісна ». Але при цьому треба обов’язково порадитися з духівником і, навіть якщо він благословить послабити пост, каятися перед Богом у своїй немочі »

Церква нагадує, що основний зміст посту полягає в більш глибокого духовного життя, в щиросердому покаянні в гріхах, в більш частому відвідуванні Богослужінь, причасті Святих Христових Таїн і молитві.

«Головне треба постити духовно, не обтяжувати себе новими гріхами, коли ми будемо каятися», сказав Патріарх Московський і Всієї Русі Алексій II напередодні посту.

По слову святих отців: Якщо побачиш жебрака, подай йому милостиню; якщо побачиш ворога, примирись; якщо побачиш свого друга щасливим, не заздри; якщо побачиш вродливу жінку, пройди мимо. Нехай постують не самі вуста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла. Нехай постують руки, перебуваючи чистими від розкрадань і зажерливості. Нехай постують ноги, переставши ходити на протизаконні видовища. Нехай постують очі, привчаючи не прагнуть на благовидні особи і не задивлятися на чужу красу.

Нехай постить і слух; а пост слуху в тому, щоб не приймати лихослів’я і наклепу. Нехай і мову постить від лихослів’я і лайки. Що за користь, коли ми утримуємося від птахів і риб, а братів гризете та снідати?

Недарма апостол Павло попереджав нас: Якщо ж один одного гризете та їсте глядіть, щоб не знищили один одним.

«На відміну від того, що вважають і відчувають багато, період духовного напруги (скажімо, під час Великого посту або говіння) це час радості, бо це час повернення додому, час, коли ми можемо ожити. Це має бути час, коли ми обтрушувати з себе все, що в нас застаріло і омертвіло, для того щоб знайти здатність жити, жити з усім простором, з усією глибиною та інтенсивністю, до яких ми покликані. Поки нам недоступний, незрозумілий цей момент радості, у нас буде виходити жахлива і блюзнірська пародія; ми, нібито в ім’я Боже, перетворимо життя на суцільну муку для самих себе і для тих, кому доведеться розплачуватися за наші безплідні потуги стати святими.

Це поняття радості може здатися дивним поряд з граничним напруженням, подвигом стриманості, зі справжньою боротьбою, і тим не менш радість проходить через всю нашу духовну життя, життя церковну і життя євангельську, бо Царство Боже зусиллям береться. Воно не дається просто тим, хто безтурботно, ліниво чекає його приходу. Для тих, хто чекає його таким чином, воно, зрозуміло, прийде: прийде в глуху північ, при дет, як Суд Божий, як злодій, якого ніхто не чекає, як наречений, який гряде, поки нерозумні діви віддаються сну.

Не так повинні ми очікувати Царство і Суд.

Ми повинні повернутися до такого стану, якого зазвичай не можемо викликати навіть зі своїх глибин, настільки воно нам чуже, станом радісного очікування Дня Господнього, хоча ми знаємо, що цей День буде днем ​​Суду. Вражаюче чути в церкві, що ми проголошуємо Євангеліє, благовістя про Суд, і проголошуємо, що День Господній не страх, а надія, і разом з Духом Святим Церква можемо сказати: Прийди, Господи, і прийди скоро. Поки ми нездатні говорити в таких категоріях, нашому християнській свідомості не вистачає чогось дуже важливого.

Що б ми не говорили, в такому випадку ми все ще язичники, вирядився в євангельські одягу. Бог для нас ще Бог далеко, і прихід Його морок і жах для нас; і суд Його не було спокута, але засудження наше; і зустріч лицем до лиця з Ним страшна подія, а не годину, до якого ми спрямовані і заради якого живемо »

Митрополит Антоній Сурожский.

Матеріали про Великий піст:

Прот. Олександр Шмеман Великий піст у нашому житті

Великий Покаянний Канон Св. Андрія Критського

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!