Шиншила відхід, зміст, харчування

Шиншила відхід, зміст, харчування

Шиншила відхід, зміст, харчування

Шиншила (chinchilla lanigera) — екзотичний гризун, батьківщина якого — гірські ланцюги Анд, Чилі.

Природне місце існування шиншил в природі — гірські ланцюги Анд (Cordillera de los Andes), які мають протяжність близько дев’яти тисяч кілометрів і проходять через такі країни, як Венесуела, Перу, Еквадор, Болівія, Чилі, Аргентина і Колумбія, на висоті від 1000 до 5000 метрів над рівнем моря і знаходяться в шести кліматичних поясах. На височинах, в місцях проживання шиншил, клімат посушливий, холодний, вітряний. Річна температура не перевищує 24°C. взимку може опускатися до — 20°C.

У рік випадає не більше 250 мм опадів. Через складний і суворого клімату шиншила має чудовий густий і теплий хутро. Серед тварин їм немає рівних по щільності хутра — 25 тисяч волосків на 1 кв.см поверхні шкіри.

Шиншила здатна "скидати" клаптики хутра в разі небезпеки.

Шиншили живуть в ущелинах скель, природних нішах між каменями, маленьких печерах. Іноді вони викопують норки для укриття, де можуть сховатися від таких хижаків, як: птахи, пуми, змії, лисиці. Скелет шиншил, здатний стискатися з боків, дозволяє їм проникати у вузькі і важкодоступні скельні отвори. Сильні, розвинені задні лапки допомагають тваринам високо стрибати і безпечно переміщатися по скелястих схилах. Гірські ланцюги Анд покриті вулканічним попелом, які шиншили використовують для "купання".

Дикі шиншили живуть колоніями від декількох особин до сотні. Це допомагає їм вижити в складних кліматичних умовах і захиститися від хижаків. У колоніях є шиншили — "спостерігачі" які, в разі небезпеки, подають сигнали тривоги іншим шиншилам.

Самки в шиншилової сім’ї агресивніше самців і займають лідируючу позицію. Вдень, в жарку погоду, тварини сплять в укриттях скель, а вночі з’являються з нірок, щоб знайти їжу і досліджувати територію. Шиншили відмінно пристосовані до нічного способу життя. У них великі очі з вертикальними зіницями, що дозволяють добре бачити не тільки в сутінках, але і в світлий час доби.

Довгі, чутливі вібриси (вуса) допомагають прекрасно орієнтуватися в просторі навіть у повній темряві. Великі, округлі вуха здатні вловлювати найменші шерехи і звуки небезпеки. Рослинність у високогір’ях Анд ксерофітна (посухостійка) і має жорстку, щільну структуру. Ландшафт убогий, скелястий і сухий.

Тут зростають сукуленти, кактуси, карликові чагарники, лишайники, ковила.

Раціон харчування шиншил в природному середовищі існування досить одноманітний. Він складається з трави, гілок кущів, кактусів, ягід і корений. Джерелом води є роса, яку вони знаходять в поглибленнях скель і на листі рослин.

На сьогоднішній момент, наскільки відомо, дикі шиншили поширені тільки в Чилі і знаходяться в списку "вимираючих видів" через майже повного їх винищення в минулому і руйнування їх природних місць мешкання.

У 2001 році в Чилі було зареєстровано 12 шиншил brevicaudata. До цього вважалося, що цей тип шиншил повністю вимер. Чисельна популяція диких шиншил типу Lanigera, яка живе в наших будинках, в природному середовищі не перевищує 10 000 особин і з 2008 року занесена до Червоної Книги Міжнародного союзу охорони природи, в найвищу категорію ризику (Critically Endangered List), що означає, що за останні три покоління чисельна популяція шиншил зменшилася більш ніж на 80%. Всі спроби переселити шиншил в більш підходящі для розмноження і проживання місця терплять невдачі.

Таким чином людство зменшило популяцію диких шиншил в природі від більш ніж 20 мільйонів особин, які відловлювали і знищувалися через їх цінного хутра, до декількох десятків тисяч. Кількість шиншил lanigera продовжує скорочуватися через нестачу рослинної їжі в більш низьких областях гірського ланцюга Анд.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!